Wydarzenie

Ikona BIP Ikona rodo Ikona Portal Pracownika Ikona Grupa JSW Edysk

Oświadczenie Zarządu Spółki JSW Szkolenie i Górnictwo

Prosimy o zapoznanie się z oświadczeniem.

Jastrzębie - Zdrój, 14.06.2023 r.

Oświadczenie Zarządu Spółki JSW Szkolenie i Górnictwo

W związku z trwającą pikietą ZZ „Sierpień 80" przed siedzibą Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej, Zarząd spółki JSW Szkolenie i Górnictwo wyjaśnia, iż wszystkie zarzuty dotyczące Spółki są nieprawdziwe i kłamliwe.

Głównym zarzutem powtarzanym przez reprezentantów ZZ „Sierpień 80” jest krytyka procesu alokacji pracowników spółki JSW SiG do pracy w kopalniach JSW S.A.  Przypominamy, że 30 maja 2023 roku Zarząd JSW SiG pisemnie odpowiedział ZZ „Sierpień 80” na zarzuty i domniemania dotyczące zasad alokacji pracowników.

Po pierwsze proces dobrowolnego przejścia pracownika JSW SiG do pracy w zakładach JSW S.A. odbywa się na podstawie powszechnie znanego porozumienia, zawartego w dniu 11.05.2017 roku, pomiędzy JSW S.A.  a JSW SiG.

Zgodnie z zawartym porozumieniem JSW SiG nie blokuje możliwości rozwiązania umowy o pracę pracownikom zainteresowanym przejściem do JSW S.A i nie wpływa na autonomiczne decyzje pracowników w tym obszarze. Ponadto, zgodnie z porozumieniem, to przyszły pracodawca co roku (cyklicznie od 2017 roku) określa ilość osób, o określonych kwalifikacjach, którzy zgodnie z aktualnymi potrzebami zostaną zatrudnieni w kopalniach JSW S.A.  Od początku alokacji do dziś 5 530 pracowników JSW SiG przeszło lub w najbliższych dniach przejdzie do pracy w kopalniach JSW S.A.

Zarząd JSW Szkolenie i Górnictwo zarzuty ZZ „Sierpień 80” dotyczące niejasnego procesu alokacji uważa za celowe wprowadzanie pracowników i opinii publicznej w błąd, dla uzyskania swoich bliżej nieokreślonych, partykularnych interesów.

Z niedowierzaniem i zażenowaniem wysłuchaliśmy argumentów ZZ „Sierpień 80” dotyczących niewolniczej pracy w JSW Szkolenie i Górnictwo.

Od 2017 roku do dzisiaj na „niewolnicze warunki pracy” zdecydowało 6 717 osób zatrudnionych przez JSW Szkolenie i Górnictwo.  W systemie elektronicznej rejestracji kandydatów do pracy w SIG aplikuje ponad 20 tysięcy osób.

JSW Szkolenie i Górnictwo jest kuźnią kadr dla Jastrzębskiej Spółki Węglowej i dlatego Zarząd JSW Szkolenie i Górnictwo jednoznacznie odrzuca wszystkie pomówienia i zwraca uwagę, że dalsze ich powtarzanie będzie skutkowało odpowiedzialnością prawną.

W imieniu Zarządu JSW SiG

Gabriel Cyrulik